Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΕΠΙΤΥΧΙΑ…



 Τι είναι η επιτυχία; Ποιο είναι το νόημα αυτής της χιλιοειπωμένης λέξης; Κάποιος θα απαντήσει τα χρήματα, κάποιος άλλος η δόξα και η κοινωνική ανέλιξη, κάποιος η ευχαρίστηση του να βοηθάς τους άλλους και κάποιος θα πει πως είναι η προσωπική ικανοποίηση και ευτυχία. Ποιος έχει δίκιο, δύσκολο να πεις και ανώφελο. Το ερώτημα είναι πώς και πότε έρχεται αυτή η πολυπόθητη επιτυχία; 
Έχει καταντήσει κλισέ να μιλάμε για αυτή. Κάθε λίγο και λιγάκι διαβάζουμε σε περιοδικά για επιτυχημένους νέους επιχειρηματίες που ξεκίνησαν με μια ιδέα, λίγη φαντασία και πολύ μεράκι και έγιναν διάσημοι. Ακούμε για πολιτικούς, τραγουδιστές, αθλητές, και ηθοποιούς που από το τίποτα δημιούργησαν τα πάντα, από το μηδέν έφτασαν στην αναγνώριση, τη δόξα την επιτυχία. Αν έπρεπε να δοθούν τρεις κατευθύνσεις για την επιτυχία ή τρία απαραίτητα βήματα ποια θα ήταν; Δύσκολη και αυτή η ερώτηση και φυσικά αβέβαιη η απάντηση. Αν λοιπόν με καλούσαν να απαντήσω θα έλεγα πως είναι η δημιουργία στόχων, η υπομονή και η επιμονή και τέλος η αυθεντικότητα.

Στόχοι
«Να είσαι προσηλωμένος στους στόχους σου. Κανένας δεν μπορεί να βρεθεί τυχαία στο Έβερεστ, περιπλανώμενος άσκοπα».
«Το να βάζεις στόχους είναι εντάξει, όσο δεν τους αφήνεις να σε αποσπούν από ενδιαφέρουσες περιπλανήσεις».
 Δύο αντικρουόμενες απόψεις, η μία υπέρ της προσήλωσης στους στόχους και η άλλη υπέρ της περιπλάνησης και του ταξιδιού. Σύμφωνα με την πρώτη οι στόχοι είναι το παν για την επιτυχία και η επίτευξή τους απαιτεί συγκέντρωση και κόπο. Σύμφωνα με τη δεύτερη, μεγαλύτερη αξία έχει η περιπλάνηση, η αναζήτηση και ο στοχασμός. Σωστή ίσως να ναι η πρώτη, ίσως η δεύτερη, ίσως καμία, ίσως και οι δύο και να απαιτείται ο συγκερασμός τους. Εσείς κρίνετε… 

Υπομονή
Η υπομονή είναι πικρή, αλλά ο καρπός της είναι γλυκός.
Υπάρχει κάποιο σημείο, πέρα από το οποίο, η υπομονή παύει να είναι αρετή.
 Κατά πόσο αξίζει να υπομένουμε πράματα και καταστάσεις για να φτάσουμε στην επιτυχία; Κατά πόσο θα θεωρηθεί αξιοποίηση του χρόνου η προσμονή της επιτυχίας και η επιμονή σε μια προσπάθεια; Για ακόμα μία φορά καμία απάντηση δεν είναι σωστή και δεν αποτελεί εφαρμόσιμη συνταγή για όλες τις περιπτώσεις. Είναι πιθανό απότοκο της μακράς υπομονής να είναι οι γλυκοί καρποί της επιτυχίας, αλλά είναι δυνατό να είναι και η κατασπατάληση πολύτιμου χρόνου ή η παράλογη ανοχή σε καταστάσεις που υπό άλλες συνθήκες δε  θα υπήρχε. Σε αυτό το σημείο αξίζει να προστεθεί το Αμερικάνικο “Fail fast, succeed sooner”, σύμφωνα με το οποίο οι αλλεπάλληλες και συχνές αποτυχημένες προσπάθειες οδηγούν γρηγορότερα στην επιτυχία.

Αυθεντικότητα
Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου και όχι αυτός που θέλουν οι άλλοι.

Να θυμάσαι να είσαι πάντα ο εαυτός σου. Εκτός αν είσαι απαίσιος.
Joss Whedon
Τέλος, αν όχι το σημαντικότερο, το εντυπωσιακότερο συστατικό της επιτυχίας είναι η αυθεντικότητα και η πρωτοτυπία, κάτι σαν το κερασάκι στην τούρτα και αυτό διότι μπορεί να είναι επιθυμητή η πιστή αναπαραγωγή ήδη εφαρμοσμένων και επιτυχημένων τακτικών και μεθόδων αλλά η προσωπική πινελιά είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Έτσι, λοιπόν αυτό που χρειάζεται ο καθένας όποια πορεία και αν ακολουθήσει, είναι ο αέρας της εμπιστοσύνης στον εαυτό του, η άρνηση στον συμβιβασμό και την μετριοπάθεια, χωρίς όμως να καταπατείται η αυτογνωσία και η αναγνώριση προσωπικών λαθών.

Του Χαράλαμπου Αμανατίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου