Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

"ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΠΥΛΕΣ"

Οι υπόλοιπες είναι απομιμήσεις; Μου προκαλεί έκπληξη πως κανείς δεν καταλαβαίνει την αηδία που θα'πρεπε να προκαλεί αυτό το ρητό. Αυτό καθορίζει την θηλυκότητα; Όποια κοπέλα στηρίζει πάνω σε αυτό το πόσο θηλυκή είναι, είναι το λιγότερο τραγική! Το τελευταίο διάστημα παρατηρώ την προσπάθεια του κόσμου να καταρρίψει το πρότυπο της αδύνατης γυναίκας που προβάλλουν τα ΜΜΕ και είμαι απόλυτα ευτυχής για αυτό. Τελικά όμως, μου δημιουργείται η εντύπωση πως οι άνθρωποι δεν ενοχλούνται με την ίδια την ύπαρξη του προτύπου αλλά με το περιεχόμενο του, πράγμα αρκετά άρρωστο. Το ζητούμενο πια δεν είναι να χάσουν τα πρότυπα την ισχύ τους, αλλά να ενσωματωθούν καινούργια.
            Πρόσφατα διάβαζα ένα άρθρο σε κάποια γνωστή ιστοσελίδα, το οποίο είχε σχέση με τις γυναίκες που προσπαθούν απεγνωσμένα να χάσουν κιλά ώστε να μιμηθούν την τάση που επικρατεί. Φυσικά, σαν γεγονός αυτό είναι κατακριτέο και οι κοπέλες θα'πρεπε να αντιστέκονται. Όμως, διάβασα σχόλια του τύπου "Γιατί να προσπαθεί κανείς να μιμηθεί τις κοκαλιάρες και τις ανορεξικές;", "Απαίσιες κοπέλες 45 κιλών" ή σχόλια των οποίων το περιεχόμενο ήταν ο τίτλος του άρθρου. Ως κοπέλα 45 κιλών, ένιωσα μια αμηχανία διαβάζοντας τα. Είναι φυσικό όταν οι άνθρωποι μάχονται για να καταπολεμήσουν ένα φαινόμενο να πηγαίνουν στο άλλο άκρο, και δυστυχώς όλο και περισσότεροι πέφτουν σε αυτή την παγίδα. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι εξίσου ρατσιστικά είναι τα σχόλια που επιτίθενται στις κοπέλες που υστερούν σε κιλά με αυτά που επιτίθενται στις πιο γεμάτες.
            Δεν ήταν λίγες οι φορές που γνωστοί μου με κοίταξαν με ένα ύφος έκπληκτο, και στη συνέχεια έκαναν σχόλια σε στυλ "Φάε κάτι!", "Δε σε ταΐζουν σπίτι σου;" ή "Τρως;!". Όχι, δεν τρώω. Εδώ και κάποιο διάστημα αποφάσισα πως αυτή η συνήθεια δε με εκφράζει πια. ΕΙΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ;! Το ανώμαλο της υπόθεσης είναι πως τέτοιου είδους συμπεριφορά θεωρείται κολακευτική στην σημερινή κοινωνία! Όμως, σας διαβεβαιώνω πως το ίδιο θα προσβληθεί η κοπέλα που θα ακούσει κάτι από τα παραπάνω με την κοπέλα που θα ακούσει "Το παρακάναμε λίγο με το φαγητό τελευταία, ε;"
            Για αυτό λοιπόν θα πρότεινα σε όλους εσάς που κάνετε τέτοια σχόλια να σταματήσετε να προσπαθείτε να λέτε στους άλλους τι να κάνουν με τα σώματα τους. Δεν σας αφορά ούτε στο ελάχιστο. Σταματήστε να ενοχλείστε με την κυριαρχία της αδύνατης και αρχίστε να ενοχλείστε με την ίδια την ύπαρξη της κυριαρχίας κάποιου σωματότυπου. Η ποικιλία και η διαφορετικότητα υπάρχει και πρέπει να υπάρχει. Ούτε εσύ, φίλη μου, με τα παραπάνω κιλά θα’πρεπε να προσπαθείς να τα ξεφορτωθείς, ούτε όμως εγώ να αποκτήσω "καμπύλες". Για να μη πω κιόλας ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύετε την αντιμετώπιση της γυναίκας ως σεξουαλικό αντικείμενο! Γιατί μέχρι τώρα νόμιζα πως στόχος είναι να το ανατρέψουμε, εκτός και αν δεν έχω ενημερωθεί επαρκώς τελευταία!       
            Πρόσφατα κάπου (δεν θυμάμαι που δυστυχώς) είχα διαβάσει "Αν εμποδίσεις κάποιον να αγαπάει τον εαυτό του, μπορείς να του πουλήσεις οτιδήποτε". Μην είστε ηλίθιοι!

Ελεάνα Αργυράκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου