Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΕΝΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ


  Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα διακυβέρνησης η εξουσία του οποίου πηγάζει από τον λαό και εξυπηρετεί τον λαό. Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στην πόλη- κράτος της αρχαίας Αθήνας, και την εφηύρε ο νομοθέτης Σόλωνας.
  Στην αρχαία Αθήνα όλοι οι κάτοικοι με πολιτικά δικαιώματα ψήφιζαν για όλα τα ζητήματα με τρόπο άμεσο, κάτι που ήταν πρακτικά εφικτό στις συνελεύσεις τους στην εκκλησία του δήμου. Καθώς υπήρχε παρρησία και ισηγορία, ο λόγος και ο αντίλογος, οι απόψεις δηλαδή υπέρ και κατά μιας απόφασης εκφράζονταν εξίσου, καθώς τους δινόταν ο ίδιος χώρος και χρόνος για να εκφραστούν και να διατυπωθούν. Στη συνέχεια, οι πολίτες ψήφιζαν και η απόφαση της πλειοψηφίας επιβαλλόταν στη μειοψηφία, γιατί αφενός κάτι τέτοιο ήταν δίκαιο δεδομένης της ίσης αντιμετώπισης των δύο πλευρών και της ίσης κατανομής του χρόνου υπέρ και κατά πριν την ψηφοφορία, και γιατί αφετέρου το κάθε είδος πολιτεύματος και οι κοινωνικές συμβάσεις σε πολιτειακό επίπεδο αφορούν τη νομιμοποίηση μιας απόφασης ή πολιτικής ενέργειας έναντι κάποιων άλλων. Σε πολιτεύματα ολιγαρχικά ή μοναρχικά, η απόφαση αυτή νομιμοποιείται επειδή κάποια αρχηγεσία έχει εξ ορισμού την εξουσία λόγω κληρονομικότητας, ιδιαίτερης σχέσης με τον Θεό ή κάτι ανάλογο. Σε μία δημοκρατία, η απόφαση αυτή νομιμοποιείται επειδή εκφράζει την πλειοψηφία. Η μειοψηφία αποδέχεται τους όρους της πλειοψηφίας, κατόπιν διαλόγου, γιατί σε ένα καθεστώς ισηγορίας είχε κι αυτή την ευκαιρία της να εκφραστεί.

Ο Σόλων (περ. 639 - 559 π.Χ.) ήταν σημαντικός Αθηναίος νομοθέτης, φιλόσοφος, ποιητής και ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Ως νομοθέτης, θέσπισε πρώτος την άμεση δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα, καθιερώνοντας και εξασφαλίζοντας τη λαϊκή κυριαρχία.

   Κάποιος μου ‘χε πει κάποτε πως υπάρχουν δύο ειδών φιλόσοφοι: αυτοί που πιστεύουν πως υπάρχει μια αλήθεια, και πως τη γνωρίζουν οι ίδιοι, και αυτοί που δεν πιστεύουν πως υπάρχει μια αλήθεια, πως κάθε περίσταση είναι διαφορετική και πως η εκάστοτε περίπτωση έχει μια δική της αλήθεια, που μπορεί να είναι ρευστή και μεταβαλλόμενη. Η δημοκρατία φαίνεται να συμφωνεί με το δεύτερο είδος φιλοσόφων. Δεδομένης της ρευστότητας και του υποκειμενισμού που διέπει τα περισσότερα ανθρώπινα ζητήματα, η αλήθεια δεν είναι απόλυτη. Μοιάζει περισσότερο με τη συνισταμένη διάφορων συνιστωσών απόψεων, ενίοτε ακόμα και διαμετρικά αντίθετων μεταξύ τους. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τον διάλογο και την ανταλλαγή ερεθισμάτων και απόψεων ως τον μόναδικό δρόμο για να οδηγηθεί μια κοινωνία στην πρόοδο, και επομένως και τη δημοκρατία ως το καλύτερο δυνατό πολίτευμα. Θα ήταν όμως λάθος να αναγνωρίσουμε μόνο κάτι τέτοιο στη δημοκρατία, λάθος που έχει γίνει επανειλημμένα στο παρελθόν από κράτη, δυνάμεις ή «σωτήρες» που επεδίωξαν να τη διαδώσουν με τη βία.
  Βλέπετε, το εκάστοτε πολίτευμα δεν έχει να κάνει μόνο με τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, αλλά και με την ταυτότητα του εκάστοτε πολίτη. Και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό που φαίνεται να αγνοείται γενικότερα σήμερα.
  Ένας πολίτης δημοκρατικού καθεστώτος διαπνέεται δεοντολογικά από κάποιες αξίες, ιδανικά, χαρακτηριστικά και ιδέες. Η πολιτική του ταυτότητα δεν είναι μια ταμπέλα που τον χαρακτηρίζει απλώς, βρίσκεται και σε αλληλεπίδραση με τον ίδιο ως πνευματική οντότητα και άνθρωπο. Μπορεί να ‘ναι δύσκολο να απαντήσει κανείς στο αν είμαστε πραγματικά ελεύθεροι, αλλά σίγουρα είναι ευκολότερο να διακρίνει τις διακυμάνσεις στην ελευθερία των ανθρώπων. Όταν κανείς γνωρίζει πως έχει λόγο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αισθάνεται και περισσότερο ελεύθερος. Και η ελευθερία κινήσεων στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού πολιτεύματος θα έχει ως φυσικό επακόλουθο την εξειδίκευση, την πνευματική πρόοδο και την εξέλιξη. Η βάση λοιπόν της δημοκρατίας δεν είναι το ότι αποτελεί ένα όργανο, ένα σύστημα για να οδηγηθεί μια κοινωνία στην απόκτηση υλικών αγαθών ή στην υλικοπνευματική πρόοδο ή κάτι άλλο που θεωρείται καλό, αλλά πολύ περισσότερο εκείνες οι ιδέες και τα ιδανικά που την συναπαρτίζουν, που τυχαίνει να είναι ανώτερα από εμάς και δύσκολα ως προς το να μας χαρακτηρίζουν.
    Η δημοκρατία βεβαίως μας ζητά πάρα πολλά. Να αντιτιθέμεθα στα κατώτατα βίαια ενστικτά μας, να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στα πάθη και την λογική και να αντιληφθούμε πως η αγάπη και η ανεκτικότητα είναι σοφή, ενώ πως το μίσος και η μισαλλοδοξία ανόητη. Χρειάζεται μεγάλη αυτοπειθαρχία για να επιτρέψει κανείς στον αντίλογο να διατυπώσει την άποψή του ολοκληρωμένα χωρίς να τον διακόψει επειδή διαφωνεί. Χρειάζεται μεγάλη σοφία και ανιδιοτέλεια για να δεχθεί κανείς να αλλάξει γνώμη, να αναγνωρίσει πως η οπτική γωνία του άλλου μετά τον διάλογο και την επισήμανση λογικών επιχειρημάτων είναι τελικά ορθότερη και καλύτερη. Και τέλος, χρειάζεται μιας καλής, εξαιρετικής μάλλον ποιότητας παιδεία για να είναι εφικτά και να έχουν νόημα όλα αυτά.
  Συμπερασματικά, τα δημοκρατικά πολιτεύματα ορθολογικά πρέπει να επενδύουν περισσότερο από κάθε άλλο τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας στην παιδεία και την ορθή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Κυρίως βέβαια στην παιδεία και τη διαμόρφωση δημοκρατικών πολιτών, που θα διαπνέονται από τα δημοκρατικά ιδεώδη και που θα έχουν επίγνωση των απαιτήσεων και της ευθύνης του να είναι κανείς πολίτης στο δυσκολότερο πολίτευμα που έχει υπάρξει ως τώρα.
  Αυτό το άρθρο ήταν μια απλή αλλά ελπίζω όχι απλοϊκή περιγραφή της έννοιας της δημοκρατίας, όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ. Το κατά πόσο η χώρα στην οποία διαβιούμε έχει δημοκρατικό πολίτευμα, θα αποτελέσει το θέμα της επόμενής μου πραγματείας στο ίδιο τεύχος, μετά από το οποίο αμφιβάλλω αν θα θελήσει κανείς να ξαναδιαβάσει την εφημερίδα μας.

Του Κωνσταντίνου Ζβε

Τίς εἶ;


   Το πιο σημαντικό πράγμα που καλείται να γράψει ένας άνθρωπος περίπου στην ενηλικίωση είναι το βιογραφικό του. Βιογραφικό ονομάζουμε ένα κομμάτι χαρτί πάνω στο οποίο έχουμε συμπεριλάβει οτιδήποτε αξιοσημείωτο έχουμε κάνει στη ζωή μας, και το προωθούμε όπου μπορούμε με την ελπίδα ότι κάποιος, κάπου, για κάποιο λόγο θα ξεχωρίσει το δικό μας χαρτί από τα υπόλοιπα που συμπληρώνουν αυτή την τεράστια λίστα, θα του ρίξει μια ματιά και θα μας επιλέξει. Όμως με ποια κριτήρια συμπληρώνουμε ένα τέτοιο χαρτί; Με ποια στοιχεία περιγράφουμε τη ζωή μας σε έναν άγνωστο; Και, τελικά, αποκαλύπτουν τίποτα;
   Οι καιροί είναι ζόρικοι κι αυτή η γενιά θα το νιώσει περισσότερο από κάθε άλλον. Όλοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για το μέλλον τους, όλοι οπλίζονται όσο καλύτερα μπορούνε για οποιονδήποτε επικείμενο κίνδυνο και φυλάγονται από όλες τις μεριές, γιατί ο κίνδυνος είναι πολύπλευρος και ύπουλος. Όλοι προσπαθούν να γεμίσουν αυτό το χαρτί για να δείξουν την πολύπλευρη προσωπικότητά τους και βρίσκονται μόνιμα σε κατάσταση ετοιμότητας ώστε να αδράξουν την ευκαιρία. Το κάθε τι αξιόλογο παίρνει τη θέση του σ αυτή την ατέλειωτη λίστα γεμάτη γεγονότα. Το αξιόλογο όμως ποιος το ορίζει;
   Πολλές φορές έχω ακούσει ανθρώπους να λένε ότι «θα το κάνω για να μπει στο βιογραφικό μου» ή «δε μ’ αρέσει αλλά είναι καλό για το βιογραφικό μου». Γιατί όμως φτάνουμε σε τέτοιο σημείο; Γιατί να κάνουμε πράγματα που δε μας εκφράζουν, για να εντυπωσιάσουμε ανθρώπους που δε γνωρίζουμε; Αυτή η λίστα συμπληρώνεται κατά κύριο λόγο με την σχολική πρόοδο, δηλαδή τον βαθμό, με τον αριθμό των ξένων γλωσσών που κάποιος γνωρίζει, με τον αριθμό των εξωσχολικών δραστηριοτήτων στις οποίες κάποιος έχει πάρει μέρος και με πολλά άλλα νούμερα. Δε θα ήταν παράλογο λοιπόν να υποθέσουμε ότι όταν κάποιος προσφέρει δουλεία ή μια θέση σε ένα πανεπιστήμιο δε ρωτάει «ποιος». Ρωτάει «πόσα».
   Στο βιογραφικό μας δε φαινόμαστε εμείς οι ίδιοι, γιατί μας κρύβουνε κάτι τεράστια νούμερα τα οποία καταλήγουν να ψηλώσουν παραπάνω από εμάς τους ίδιους. Γιατί όμως αναλωνόμαστε τόσο για να γίνουμε «τόσοι»; Γιατί έχουμε ξεχάσει πως πρέπει να γίνουμε «κάποιοι»; Κι όταν λέω «κάποιοι», δεν εννοώ ζάμπλουτοι και πασίγνωστοι, αλλά εννοώ άνθρωποι. Άνθρωποι μοναδικοί, ξεχωριστοί, άνθρωποι που δεν δύνανται να περιγραφούν από νούμερα και ποσά. Άνθρωποι οι οποίοι θα μένουν στην ιστορία για περισσότερα από το αποτύπωμά τους στην καρέκλα του γραφείου τους. Άνθρωποι οι οποίοι κρατάνε τα νούμερα για να μετράνε τις στιγμές τους.
   Κοιτάμε τι θα μας φέρει περισσότερα κέρδη, κι όχι τι θα μας ευχαριστήσει. Κι όσο ποιητικό, γραφικό και μελό κι αν ακούγεται όλοι σε κάποια στιγμή στη ζωή μας πετάξαμε τα κέρδη στην μπάντα και κοιτάξαμε κατάματα αυτό που μας ευχαριστεί. Και όσοι το έχουν αισθανθεί αυτό θα το ξανάκαναν χίλιες φορές, και θα το έκαναν κάθε στιγμή αν μπορούσαν. Και ποιος μπορεί να βάλει τιμή στην ευτυχία; Και ποιος δε θα πετούσε την κάθε βαρετή υποχρέωση για να βρεθεί στο μέρος που θέλει να βρίσκεται; Όσοι από εσάς που το διαβάζετε αυτό σκέφτεστε ένα συγκεκριμένο μέρος, πρόσωπο, στιγμή, κρατήστε το καλά ότι κι αν είναι αυτό. Κρατήστε το στο νου σας και προσπαθήστε να του βάλετε πάνω μια ταμπέλα μ’ ένα νούμερο.
   Κι όμως δε γίνεται, γιατί κάτι τέτοια είναι μοναδικά. Έτσι θα’ πρεπε να ‘μαστε και εμείς. Όσο μοναδικοί όσο ένα όνειρο, όσο τρελοί σαν μία σκέψη, όσο ανεπανάληπτοι όσο κι η ευτυχία. Και γιατί προσπαθούμε να λειάνουμε αυτά τα αυλάκια που μας διαφοροποιούν; Γιατί προσπαθούμε να κατηγοριοποιηθούμε; Και αφού εξισωθούμε όλοι, αφού καθίσουμε όλοι στριμωχτά ο ένας δίπλα στον άλλον, εκατομμύρια καρμπόν της ίδιας ιδεατής ζωής, γκρινιάζουμε για τον επί ίσοις όροις ανταγωνισμό και τη δυσκολία της διαφοροποίησης. Το απολωλός πρόβατο έχει καταλήξει κάτι το περίεργο. Όμως όλοι, από τη φύση μας είμαστε χαμένοι, σκορπισμένοι, διαφορετικοί και ίδιοι συνάμα. Όμως αντί να χρησιμοποιήσουμε τη διαφορετική αυτή πτυχή μας, την κρύβουμε πίσω από χιλιάδες νούμερα.
   Γεμάτες οι σελίδες μα άδειες οι στιγμές. Γεμίζουμε τις σελίδες με εντυπωσιακά στοιχεία, μα στο τέλος καταλαβαίνουμε ότι τα γεγονότα αυτά απαντάνε στο «πόσα». Και αν κατά τύχη κάποιος μας ρωτήσει «ποιος είσαι;», θα τον κοιτάξουμε αποσβολωμένοι και θα του απαντήσουμε τρεμάμενοι: «έβγαλα 19,3 στην τρίτη λυκείου». Γιατί κατά βάση ούτε εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε πού πάμε, γιατί δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε.
   Θέλω να μπορέσω να γίνω «κάποιος», και όχι «τόσος». Και κάθε μέρα που περνάει προσπαθώ να ψηλώνω περισσότερο από τα νούμερα που με κατακτούν. Προσπαθώ να γεμίζω τις στιγμές μου, και αφήνω και τα νούμερα μου μικρά άμα χρειαστεί. Γιατί είμαι τυχερός που αισθάνομαι σε μια αναίσθητη εποχή, και κάθε μέρα που περνάει κοιτιέμαι στον καθρέφτη και αναρωτιέμαι. «Ποιος είμαι;»
Εσύ;

Του Βασίλη Σερβετά

ΕΛΠΙΔΑ


Υπάρχει μες το πλήθος των ανθρώπων
 που ξέρουν να ζητάνε το σωστό.
Υπάρχει όμως κι εκεί που ένας μόνος
θέλει να διώχνει ,να χτυπάει το κακό.

Υπάρχει στη φωτιά μας που δεν σβήνει
Υπάρχει στο σκοτάδι που βροντά
Υπάρχει στην ψυχή που δεν αφήνει
τ’ όνειρο να χαθεί παντοτινά.

Υπάρχει στον πυρσό που κουβαλάνε
οι νέοι που ακόμα ξέρουν ν’ αγαπούνε.
Υπάρχει στους χορούς τους, στα τραγούδια
στ’ αγνά τα όνειρα τους που γελούνε.

Υπάρχει μέσα στις καρδιές που προσπαθούνε
απλώς να ζήσουν και πηγαίνουνε μπροστά.
Υπάρχει μέσα σ’ όσους δεν ξεχνούνε,
Μα συγχωρούν κι ανασηκώνονται ξανά.

Της Βασιλικής Σφακιανάκη

ALL THE SINGLE LADIES AND GENTS




  Πόσο πολύ μου την σπάνε τα καθυστερημένα που κλαίγονται για το πόσο «ψευτιά» είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, και ότι οι εταιρείες την χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να απομυζούν τα λεφτά του ανυποψίαστου κοσμάκη! Κατ’ ευθείαν στο ψαχνό! Τριάντα λεπτά παιδεύομαι να βρω καλή εισαγωγή, αλλά αν δεν ξεράσω την χολή μου από την πρώτη πρόταση δεν θα αντέξω!
Όπως κάθε χρόνο, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, διάφοροι επιτήδειοι, (κυρίως επιτήδειες για να λέμε την αλήθεια) αρχίζουν να αναρτούν ηλιθιότητες του στυλ: «Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια κοροϊδία, επειδή αν αγαπάς κάποιον πρέπει να του το δείχνεις όλο τον χρόνο και όχι μια μέρα μόνο, αλλά αυτά τα λέω επειδή έχω μείνει ΜΠΑΚΟΥΡΙ και κλαίω στο μπάνιο σε εμβρυακή στάση επειδή έμεινα ΜΠΑΚΟΥΡΙ.»
 Ορίστε όλη η αλήθεια, οι σκέψεις των εν λόγω «επιτήδειων».  Αν μπορούσα βέβαια θα χρησιμοποιούσα άλλη λέξη αντί για «επιτήδειοι», αλλά ας όψεται ο Ζβες που μου ζήτησε να μην χρησιμοποιήσω «μεμπτό λεξιλόγιο». Τέλος πάντων. Λοιπόν, βάλτε το καλά στο μυαλό σας ηλίθια παιδάκια: Έχουμε ΠΛΗΡΗ επίγνωση της «ψευτιάς» που περιβάλλει την γιορτή, ωστόσο δεν παραπονιόμαστε για δύο λόγους: 1) Είναι μία καλή ευκαιρία για υπενθύμιση και εκδήλωση τρυφερών συναισθημάτων, και 2) Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για ΧΑ-ΒΑ-ΛΕ. Εγώ, βλέποντας τον Σωτήρη και τον Τσίβρα που εκτελούσαν καντάδες στο ΙΒ σήμερα κατόπιν παραγγελίας το διασκέδασα, όπως και όλο το σχολείο! Επειδή είχε ΠΛΑΚΑ!
Δεύτερο point, και πολύ πιο σημαντικό: Έχουμε ΠΛΗΡΗ επίγνωση των κακών εταιριών που ψάχνουν ευκαιρίες για να πουλήσουν προϊόντα και να πλουτίσουν οι μεγαλοκαρχαρίες και άλλα τέτοια κομμουνιστικά. Μία ερώτηση μονάχα (όπως είπε ο φίλος μου Γιώργος Χατζηθεόκλιτος): Γιατί στις υπόλοιπες γιορτές δεν παραπονιέται κανείς; Δεν ακούω κανέναν να εκφράζει αντίστοιχες ανησυχίες τις Απόκριες. Και δεν τους ακούω επειδή τα στόματά τους είναι μπουκωμένα με  σουβλάκια. Αλλά επειδή από τα σουβλάκια δεν βγαίνει ΓΚΟΜΕΝΟΣ, να’ σου η γκρίνια στις 14 Φεβρουαρίου! Το αντικαπιταλιστικό σας πνεύμα βγάλτε το καλύτερα στο κατάστημα NEPRESSO που άνοιξε στην Μητροπόλεως και είναι γεμάτο κάθε Σάββατο πρωί. Δηλαδή, μία μηχανή που κάνει καφέ έχει δικό της κατάστημα του οποίου του τρέχουν λεφτά απ’ τα μπατζάκια αρκεί να βάζει τον Clooney στις διαφημίσεις της; Πάμε καλά ρε; Ο ίδιος μπετόβλακας που θα τρέξει να πάρει αυτήν την μηχανή θα παραπονιέται πέντε λεπτά αργότερα  επειδή δεν έχει λεφτά να πληρώσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Οκ…
 
Συνοψίζοντας: Όχι, δεν πιστεύω στον Άγιο Βαλεντίνο, και ναι οι καρδούλες και τα λουλουδάκια είναι λίγο κλισέ, και ναι οι εταιρείες είναι οι χείριστες που εκμεταλλεύονται ένα τόσο αγνό συναίσθημα ωιμέ, και ναι βγάλτε τον σκασμό και απολαύστε την περίσταση κλαψιάρικα ηλίθια. Ο ίδιος που γκρινιάζει για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου παραπονιέται την επόμενη μέρα όταν δεν έχει προλάβει να κάνει τον σχολιασμό για την Λογοτεχνία, επειδή και καλά δεν είχε χρόνο. Αλλά για να γκρινιάξει στο Facebook είχε χρόνο. Επίσης, παραλληλίζω την συμπεριφορά των προαναφερθέντων γκρινιάρηδων με τη συμπεριφορά αυτών που αγοράζουν NESPRESSO. Και δεν το καταλάβατε επειδή δεν κάθεστε να διαβάσετε Λογοτεχνία! Ωπ! Ωωωωωωπ!
Του Γιώργου Τσάμη

ΚΟΡΙΤΣΙΑ .. ΠΡΟΣΕΞΤΕ!


Κορίτσια μου … αυτή τη φορά θα ενημερωθείτε για τις νέες τάσεις της ΑΝΟΙΞΗΣ . Στο τεύχος αυτό αποφάσισα να μιλήσω με μάρκες και όχι με DO’S και DON’T’S και αυτό γιατί θεωρώ ότι μέχρι τώρα οι συμβουλές μου για το τι πρέπει να αποφεύγουμε ήταν επαρκείς .
Έχουμε και λέμε…

   Η BURBERRY προτείνει :
-Μεταλλικά  γυαλιστερά  υφάσματα σε όψη νερού
-Φορέματα σε γραμμή άλφα και… μακριά έως το γόνατο! Ξεχνάμε τα μίνι. Η μόδα προστάζει και εμείς ακολουθούμε…
-Οι καμπαρντίνες θα είναι σε χρώμα λευκό και σε περίπτωση που δεν μας αρέσουν λύση υπάρχει : οι κάπες!
-Μεταλλικά  θα είναι και τα πέδιλα
   Η MULBERRY  προτείνει :
-Παντελόνες  και κουστούμια, κατά προτίμηση σε λευκό και καμηλό χρώμα ,οι οποίες συμβάλλουν στην δημιουργία ενός ανδρόγυνου στυλ που φαίνεται να αρέσει πολύ στους σχεδιαστές για την ανοιξιάτικη κολεξιόν
-Δερμάτινα  - εξ ολοκλήρου ή με λεπτομέρειες - φορέματα και αξεσουάρ
   Ο οίκος της VICTORIA BECKΗAM  προτείνει:
-Άσπρα  πουκάμισα και μακριές φούστες
-Φορέματα σε στενή γραμμή με μαύρες διαφανείς λεπτομέρειες
-Τα χρώματα που κυριαρχούν στην πασαρέλα της κ. Beckham είναι το μαύρο, το άσπρο και το κόκκινο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις αυστηρές γραμμές που διατηρεί στα σακάκια της, το στυλ των υπολοίπων εμφανίσεων είναι ιδιαίτερα ανάλαφρο .
( Η ανοιξιάτικη κολεξιόν της απέσπασε ορισμένες από τις καλύτερες κριτικές )
   Η DKNY προτείνει :
-Λευκά   - «επίσης», θα προσθέσω εγώ! – και τζιν πουκάμισα αυστηρά κουμπωμένα έως και το τελευταίο κουμπί .
-Sport look και τα sneakers έχουν την τιμητική τους!
   Σύμφωνα με την Donna Karan οι γόβες θα έχουν μπαρέτα.
   Ο  MARC JACOBS προτείνει :
-Γήινα χρώματα, χωρίς υπερβολές αν και είναι άνοιξη
-Ρίγες, πολλές και παντού
-Διάθεση 60’s
-Γόβες μυτερές
   Και last but not least ο Michael Korrs προτείνει με τη σειρά του :
-Έντονα χρώματα σε γόβες και ρούχα. Λατρεύει  το κόκκινο, το πράσινο, το κίτρινο
-Στην ανοιξιάτικη κολεξιόν του κυριαρχούν η ρίγα και τα γεωμετρικά σχήματα κυρίως στα φορέματα, ενώ η γραμμή τους είναι και πάλι 60’s .
Της Γιώτας Μπερτσιμά


ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Έμμεση και Άμεση Δημοκρατία

  Ο επιθετικός προσδιορισμός στη δημοκρατία ποικίλλει για λόγους πρακτικούς. Αναφέρομαι στον αν θα είναι άμεση ή έμμεση, αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική κτλ. Για μένα η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι ένας αναγκαίος συμβιβασμός που μας απομακρύνει από την ουσία της και που στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην εμπιστοσύνη στα πρόσωπα κάποιων ανθρώπων, των αντιπροσώπων των πολιτών. Με τη σειρά της, η εμπιστοσύνη αυτή χτίζεται ή γκρεμίζεται με βάση τη συνάφεια των προεκλογικών λόγων και των πολιτικών δράσεων. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

  Στην αρχαία Αθήνα, το ιστορικά μοναδικό πείραμα άμεσης δημοκρατίας αυτοκυβερνώμενων πολιτών, κατά τη διάρκεια του 4ου και του 5ου αιώνα π.Χ., ο αριθμός των ενήλικων ανδρών με πολιτικά δικαιώματα κυμαινόταν ενδεχομένως ανάμεσα σε 30.000 και 60.000, πράγμα που καθιστούσε εφικτή την άμεση δημοκρατία γιατί δεν ήταν εκατομμύρια οι πολίτες ώστε να παρακωλύεται πρακτικά μια τέτοια διαδικασία. Ο αριθμός αυτός, είναι πολύ μικρός σε σχέση με τα περίπου 8.000.000 χονδρικά ενήλικων κατοίκων του Ελληνικού κράτους με πολιτικά δικαιώματα. Για κάθε νομοθετικού ή εκτελεστικού περιεχομένου ζήτημα, δεν είναι δυνατόν να οδηγούνται 8.000.000 περίπου άνθρωποι στις κάλπες, και για τον λόγο αυτό έχουμε αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική δημοκρατία.

  Στην έμμεση δημοκρατία η ψήφος του εκάστοτε πολίτη δεν αφορά τις αποφάσεις αυτές καθ’ αυτές, αλλά το πρόσωπο στο οποίο εμπιστεύεται την εκπροσώπησή του, διότι δεν γίνεται να πηγαίνει κάθε τρεις και λίγο στην κάλπη. Αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν τον τρόπο με τον οποίο η δημοκρατία μας σήμερα είναι χτισμένη πάνω στην εμπιστοσύνη. Πώς το πολίτευμα έχει οικοδομηθεί πάνω στην πίστη ότι το εκάστοτε υποκείμενο στο οποίο παραθέτει κανείς την ψήφο του, θα ψηφίσει και αυτά που τον εκφράζουν.

  Η εμπιστοσύνη αυτή χτίζεται με τη συνοχή και τη συνάφεια ανάμεσα στα λόγια και στις πράξεις. Αυτό ισχύει παντού: στις ανθρώπινες διαπροσωπικές σχέσεις, στη σχέση προϊόντος – καταναλωτή και γενικότερα σε οτιδήποτε έχει βασιστεί σε θεμέλια εμπιστοσύνης. Μόνο που στην περίπτωση της πολιτικής και των κοινών, είναι κάπως πιο σημαντικό να υπάρχει αυτή η συνάφεια, γιατί η πρόοδος ή η καταστροφή στα ζητήματα αυτά τελεσίδικα και νομοτελειακά επηρεάζει όλα τα άτομα που συγκαταλέγονται στο σύνολο.

  Όταν δεν υπάρχει αυτή η συνάφεια, τότε ο όρος δημοκρατία παύει να υφίσταται. Έρχεται να αντικατασταθεί από άλλους όρους, ενίοτε δραματικούς, όπως «τιμοκρατία», «πλουτοκρατία» ή «κοινοβουλευτική δικτατορία». Τότε γίνεται λόγος για μία ολιγαρχία που νομιμοποιεί τις αποφάσεις της υπερασπιζόμενη δήθεν τη βούληση του λαού ή της πλειοψηφίας, η οποία βούληση όμως όταν εκφράστηκε τάχθηκε υπέρ άλλων αποφάσεων, διαφορετικών ή ακόμα και διαμετρικά αντίθετων από των μετεκλογικά εφαρμοζόμενων.

  Φυσικά, ένα δημοκρατικό πολίτευμα που λειτουργεί σωστά, διαθέτει ασφαλιστικές δικλείδες για αντίστοιχες περιπτώσεις, οι οποίες στηρίζονται κυρίως στην σαφή διάκριση των εξουσιών ( στην Ελλάδα έχουμε σχετική διάκριση των εξουσιών), στις θεσμικές παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας (στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι για πολλούς διακοσμητικός) και στις διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, όπως είναι το δημοψήφισμα ( το τελευταίο δημοψήφισμα στην Ελλάδα έγινε στις 8 Δεκεμβρίου του 1974, και αφορούσε το αν θα είναι βασιλευόμενη ή αβασίλευτη η δημοκρατία).

Μια Ιστορική Αναδρομή σε Πρόσφατες Μνήμες

  Η κρίση των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας επέτρεψε να παρθούν σημαντικότατες αποφάσεις που ίσως να υπονομεύουν το μέλλον μας και τη ζωή μας για δεκαετίες, με τρόπο αντιδημοκρατικό. Τα κενά που άφησε η ασαφής διάκριση των εξουσιών επέτρεψε σε κυβερνήσεις να ψηφίζουν νομοσχέδια και να αποφασίζουν για καίρια ζητήματα δίχως τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας. Δίχως τη βασικότερη προϋπόθεση της δημοκρατίας. Επέβαλαν στους βουλευτές - μονάδες τους κομματική πειθαρχία, μέτρησαν 151 τουλάχιστον ψήφους και πέρασαν τις διάφορες αποφάσεις που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με έναν φαινομενικά δημοκρατικό τρόπο, το αποτέλεσμα του οποίου όμως δεν θα μάθουμε ποτέ αν ανταποκρινόταν στην επιθυμία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, γιατί πολύ απλά ποτέ δεν ρωτήθηκε πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Θα σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αν όχι κοινοβουλευτικής δικτατορίας, σίγουρα «δημοκρατικής» αυθαιρεσίας.

 Χωρίς να θυμάμαι ακριβείς ημερομηνίες που δεν έχουν και μεγάλη σημασία, στη ΔΕΘ το 2008 αν δεν κάνω λάθος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και νυν βουλευτής, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία τόσο της χώρας όσο και της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Ακολούθησαν εκλογές, στις οποίες ο δικομματικός του αντίπαλος, Γεώργιος Joffrey Παπανδρέου πολιτεύτηκε προεκλογικά με σύνθημα το περιβόητο «Λεφτά υπάρχουν». Κέρδισε τις εκλογές.

  Λίγο καιρό μετά, στο Καστελόριζο, χωρίς να έχει υποσχεθεί κάτι τέτοιο προεκλογικά, χωρίς να έχει γίνει κάποιο δημοψήφισμα και χωρίς να έχει εκφραστεί με κάποιον τρόπο η λαϊκή ετυμηγορία σχετικά με το τεράστιας σημασίας αυτό ζήτημα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε πως η χώρα θα ζητούσε οικονομική στήριξη και βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, η απόφαση αυτή όπως και όλες οι άλλες θα νομιμοποιούταν γιατί θα εξέφραζε την πλειοψηφία. Το αν η πλειοψηφία των πολιτών συμφωνούσε με την παροχή της βοήθειας αυτής ή όχι, είναι κάτι που δεν θα μάθουμε ποτέ. Γιατί το «θα απευθυνθούμε στο ΔΝΤ» δεν είναι ταυτόσημο με το «λεφτά υπάρχουν». Για την ακρίβεια, θεωρώ πως κάποιοι μπορεί να ψήφισαν το «λεφτά υπάρχουν» διαφωνώντας κάθετα με την πολιτική της προσφυγής στο ΔΝΤ. Μπορεί κανείς να αποδείξει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει; Όχι. Γιατί ο ελληνικός λαός δεν ρωτήθηκε ποτέ άμεσα για την προσφυγή στο ΔΝΤ, όπως και για πολλές άλλες αποφάσεις που έχουν παρθεί έκτοτε χωρίς τη δεδηλωμένη του συγκατάθεση. Απλώς κάποιοι κουστουμάτοι κύριοι υποσχέθηκαν το «x», κέρδισαν με αυτό τουλάχιστον 151 «στρατιωτάκια» στο Κοινοβούλιο, τα ανάγκασαν να ψηφίσουν το «y», και κάπως έτσι, μολονότι ισχύει πως x≠y, ίσως και πως x = -y, οι αποφάσεις νομιμοποιήθηκαν επικαλούμενοι αυτοί που τις επέβαλαν μία δήθεν λαϊκή ετυμηγορία.


  ( Με την παραπάνω παράγραφο θα είναι εξαιρετική επιπολαιότητα να προβεί κανείς σε εύκολα συμπεράσματα σχετικά με το αν εγώ ή οι άνθρωποι που με επηρεάζουν τασσόμαστε υπέρ ή κατά των κυβερνητικών πολιτικών ή της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ και άλλα τέτοια, καθώς δεν παρατίθεται καμία άποψη που να αφορά την ορθότητα κατ’ εμέ μιας τέτοιας απόφασης. Γίνεται απλώς μία αξιολόγηση της δημοκρατικότητας του τρόπου λήψης της, και με την ιστορική εγκυρότητα κάποιων καταγεγραμμένων γεγονότων δεν διαφωνεί κανείς με βάση το αν είναι «μνημονιακός», «αντιμνημονιακός», «δεξιός», «αριστερός» κτλ, εφόσον άλλωστε ζούμε στην εποχή της ταμπελοποίησης και της υπεραπλούστευσης και υφίστανται αβίαστα αυτοί οι ισοπεδωτικοί όροι.)

Παγκόσμιο Καθεστώς

Ο Franklin D. Roosevelt ήταν πρόεδρος 
των ΗΠΑ από το 1933 έως το 1945, 
κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου 
Πολέμου και της Μεγάλης Ύφεσης
Οι νομοθετικές του μεταρρυθμίσεις
 που έμειναν στην ιστορία ως «το New Deal», 
δημιούργησαν 
το «οικονομικό θαύμα» 
του 20ου αιώνα.  

  Κάτι παρόμοιο συμβαίνει όχι μόνο έκτοτε, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν έχω αρκετές ιστορικές γνώσεις για να δηλώσω κατηγορηματικά πως η καπιταλιστική συσσώρευση είναι αποτέλεσμα βίας (αν και το πιστεύω), αλλά γύρω μου παρατηρώ να κυβερνά το κεφάλαιο και να επιβάλλεται με τρόπο βίαιο. Παρά το κερδοσκοπικό παιχνίδι αυτοκαταστροφής στο οποίο οδήγησε η απληστία του κεφαλαίου, το καπιταλιστικό σύστημα δεν αμφισβητήθηκε. Ίσως να είναι πολύ καλά ριζωμένο για να αλλάξει, δεν ξέρω, αλλά βλέπω γύρω μου να ευνοείται η ίδια ολιγαρχία και να παραγκωνίζονται οι δημοκρατικοί θεσμοί και η πλειοψηφία, που είναι παγκοσμίως φτωχότερη από τη μειοψηφία.

  Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένο και περιορισμένων αρμοδιοτήτων σε σχέση με την Επιτροπή (Commission), η οποία αποτελείται από μέλη διορισμένα από τις κυβερνήσεις, και όχι εκλεγμένα από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πόσο δημοκρατικά αποφασίζονται τα μέτρα λιτότητας στην Ευρωζώνη; Στην ιστορία γενικής παιδείας προχτές μάθαμε για το New Deal του Franklin D. Roosevelt, την αναπτυξιακή απαλλαγμένη από τον κανόνα του χρυσού δημοσιονομική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία με πλήθος δημοσίων έργων και αύξηση των μισθών κατάφερε να μπει στην τροχιά της ανάπτυξης γρήγορα και σε 4 χρόνια είχε βγάλει τις ΗΠΑ από την ύφεση της οικονομικής κρίσης του 1929. Έμεινε στην ιστορία ως «το οικονομικό θαύμα». Μήπως η πολιτική αυτή που μετέτρεψε τον πληθωρισμό σε ανάπτυξη είναι η εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική της λιτότητας που ακολουθείται σήμερα; Μήπως εάν δημοκρατικά επέλεγαν την πολιτική των κρατών οι πολίτες, που στην πλειονότητά τους είναι μάλλον φτωχότεροι, θα ακολουθούταν μια διαφορετική πολιτική παγκοσμίως, πιο κοντά στο ιστορικό παράδειγμα του New Deal; Δεν ξέρω. Και οι ερωτήσεις δεν είναι ρητορικές.

  Ξέρω όμως τι συμβαίνει όταν οι λαοί αισθάνονται αποκλεισμένοι από τον κύκλο λήψης των αποφάσεων, και όταν ο λόγος υποβαθμίζεται δραματικά.

Όταν πέθανε ο λόγος 

Η απουσία συνοχής και συνάφειας ανάμεσα σε υποσχέσεις και αποφάσεις, σε λόγια και σε πράξεις, δεν κλονίζει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο αποκλειστικά που «άλλα λέει και άλλα κάνει». Δυστυχώς, υποβαθμίζει τον ίδιο το λόγο και τη γλώσσα γενικότερα. Όταν δε, κάτι τέτοιο συμβαίνει συστηματικά, και μάλιστα από τους ανθρώπους στους οποίους οι πολίτες έχουν εναποθέσει τη διαμόρφωση του μέλλοντος των παιδιών τους ή την επιβίωσή τους, το πλήγμα είναι ανεπανόρθωτο. Ο λόγος υποβαθμίζεται και ισοπεδώνεται στα κατώτατα επίπεδα της συνθηματολογίας, χάνει την αξία του και ο άνθρωπος γίνεται ένας μηχανισμός γρονθοκοπήματος. Τελευταίο καταφύγιο: η βία. Δεν είναι τυχαίο το ότι η βία, το μίσος και η μισαλλοδοξία σήμερα μονοπωλώντας την αγανάκτηση εκφράζονται με πολιτική υπόσταση στα έδρανα της Βουλής. Στον τόπο όπου γεννήθηκε η δημοκρατία.

Ο Περικλής ήταν ρήτορας, πολιτικός
 και στρατηγός της αρχαίας Αθήνας 
τον 5ο αιώνα π.Χ. . Λόγω της σημαντικής
 ηγετικής του προσωπικότητας,
 ο αιώνας αυτός έμεινε στην ιστορία ως ο 
«Χρυσός Αιώνας του Περικλή»

  Θεωρώ ίσως ρομαντικά πως δημοκρατία ποτέ δεν υπήρξε πέραν της άμεσης μορφής της στην αρχαία Αθήνα. Βεβαίως είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας παράγοντες όπως το με ποιους πόρους συντηρούταν η άμεση δημοκρατία του Περικλή, σε ποιο βαθμό διαπνεόταν πράγματι από δημοκρατικά ιδεώδη δεδομένης της θέσης της γυναίκας και των δούλων στην αρχαία Αθήνα, και το αν τελικά η κοινωνία προόδευσε όταν επετράπη σε δημαγωγούς να ξεγελάσουν τους πολλούς. Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθιστούν το ζήτημα εξαιρετικά περίπλοκο και είναι επικίνδυνο να προσπαθούμε να απλοποιήσουμε θέματα που είναι από τη φύση τους πολύπλοκα. Θα αρκεστώ λοιπόν σε κάτι αρκετά εμφανές και απλό, το οποίο έχει να κάνει με την παιδεία.

  Ένας άνθρωπος είναι ανεξάρτητος και ελεύθερος όταν δεν γίνεται έρμαιο δημαγωγών. Όταν οι λαϊκιστές και διάφοροι μεσσίες δεν καταφέρνουν να τον ξεγελάσουν. Και ένας άνθρωπος μπορεί να καταστεί ελεύθερος και ανεξάρτητος μόνο μέσα από την παιδεία του και τη γνώση.

Όραμα

  Δεν έχουμε δημοκρατία. Και είναι απαράδεκτο και λάθος, γιατί πλέον υπάρχει και η τεχνολογία, και η θέληση(;) και η ιστορική αναγκαιότητα να αποκτήσουμε μιας μορφής αμεσότερη δημοκρατία. Γίνεται οι πολίτες να ψηφίζουν στις γειτονιές τους σε αντίστοιχα προποτζίδικα, από τον υπολογιστή τους ή από ειδικά μηχανάκια, ή με το κινητό τους όπως στη Γιουροβίζιον. Αν οι Έλληνες είναι πάρα πολλοί, τότε ας γίνει πιλοτικά σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Ας γίνει αποκέντρωση και ας αποφασίζουμε εμείς. Ας γίνει η Ελλάδα ένα ομοσπονδιακό κράτος με άμεση δημοκρατία. Στην Ελβετία γίνεται.

  Αρκετά ειρωνικά στην ουτοπία μου περιγράφονται κέντρα άμεσης δημοκρατίας που σήμερα είναι προποτζίδικα, και διαδικασίες άμεσης ψηφοφορίας που σήμερα αφορούν αποκλειστικά την Γιουροβίζιον και τα τηλεπαιχνίδια. Ίσως κάτι τέτοιο να συμβολίζει τις προτεραιότητές μας σήμερα και το προς τα πού θα είναι καλό αυτές να στραφούν στο μέλλον. Ίσως.

  Κάποιοι σήμερα ισχυρίζονται πως η δημοκρατία δεν ταιριάζει στους Έλληνες, γιατί είναι πολύ δύσκολο πολίτευμα και γιατί ζητά πάρα πολλά από αυτούς (να ακούν, να σκέφτονται, να σέβονται, να μαθαίνουν, να ψάχνουν, να είναι ενεργοί κτλ.). Η ελληνική ιστορία είναι γεμάτη από αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Στο wikipedia, αν χτυπήσετε democracy θα σας βγάλει πρώτη εικόνα τον Παρθενώνα και λίγο πιο κάτω θα είναι ο Σόλωνας. Εγώ θέλω να πιστεύω πως η δημοκρατία είναι καταγεγραμμένη στο DNA μας, περισσότερο από το clubbing ή το facebook. Φέτος στις εκλογές του δεκαπενταμελούς αποδείξαμε το αντίθετο.

Μακάρι να μην συμβεί το ίδιο και του χρόνου.

Του Κωνσταντίνου Ζβε





Η Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ


Φέτος νιώθω πως ένα κομμάτι μου πεθαίνει.

Κι είναι το κομμάτι που σκέφτεται, που γράφει, που ονειρεύεται... Είναι το κομμάτι που δημιουργεί. Μα πώς είναι δυνατόν, αναρωτιέμαι, να άφησα αυτό το μέρος του εαυτού μου, να παράτησα τις ασχολίες που με κάνουν να νιώθω πως κάτι κατάφερα, κάτι μικρό έφτιαξα και ‘γώ, κάτι σαν να προστέθηκε στην ύπαρξή μου;

Γιατί μαζί με αυτό που γεννιόταν από την προσπάθειά μου, γεννιόμουν και εγώ ξανά, γινόμουν καλύτερη, πιο χαρούμενη, πιο ολοκληρωμένη. Για τον καθένα η διαδικασία αυτή είναι διαφορετική. Άλλος γράφει, άλλος ζωγραφίζει, άλλος παίζει θέατρο, άλλος κιθάρα... Όλοι όμως ξέρουν –έστω στο περίπου– αυτό το κάτι που τους ταιριάζει και που αγαπούν.
Και φέτος, ξ
αφνικά, όλα αυτά τελείωσαν, ποιος έχει χρόνο για τέτοια; Το θέλεις, λες θα βρω ώρα, δεν θα διαβάζω πρωί-βράδυ, μία ωρίτσα θα την ξεκλέψω. Έρχεται όμως το απόγευμα και είσαι πτώμα, δεν έχεις τελειώσει και όλα τα μαθήματα, πάλι πασάλειμμα έκανες, και πεινάς και νυστάζεις, νυστάζεις! Πέφτεις για λίγο να ξαπλώσεις και όταν ξυπνάς έχει ήδη ξημερώσει κι εσύ αναρωτιέσαι: έτσι θα περάσει η ζωή; Να μην την καταλαβαίνεις, να μην την ευχαριστιέσαι, αλλά να περνούν οι ώρες και οι μέρες και είναι χειμώνας και σκοτάδι και όλα γύρω σου θυμίζουν θάνατο.

Θέλεις να δεις τους φίλους σου, μα δε γίνεται –α, γράφω Αρχαία την Κυριακή– ο ένας, και ο άλλος –έχω να διαβάσω Ιστορία–. Και σε παίρνει τηλέφωνο ο παππούς και η γιαγιά και σου λένε πότε θα ‘ρθεις να μας δεις, μόνους μας άφησες και συ λες δεν ξέρω έχω διάβασμα και μέσα σου κλαις, γιατί έχουν δυο μήνες να δουν το εγγόνι τους οι άνθρωποι που σου έχουν δώσει τη ζωή τους.

Τα δευτερόλεπτά σου είναι σκόρπια εδώ κι εκεί, κι εσύ σκέφτεσαι πότε να γράψω ένα ποίημα, πότε να δω μια ταινία, πότε να βγω μια βόλτα, πότε να διαβάσω ένα βιβλίο που τελοσπάντων δεν θα χρειάζεται να μάθω την κάθε του λέξη απ’ έξω; Και πλανιέσαι άσκοπα, μη ξέροντας πού να επενδύσεις: στα μαθήματα ή σ’ αυτό που σου αρέσει, γιατί στο κάτω κάτω ένα αυτοκίνητο είμαστε κι αν δεν γεμίσουμε βενζίνη δεν μπορούμε να πάμε πουθενά, όπως μου είπε κάποιος κάποτε.

Και σε κυνηγάει και ο Ζβες, σου λέει θέλω να μου γράψεις ένα άρθρο για το Κοράκι, κι εσύ εντωμεταξύ έχεις πήξει στις εκθέσεις για το σχολείο και λες ωχ, κι άλλο γράψιμο; Μα, ξανασκέψου το μια στιγμούλα, γιατί αυτό το άρθρο μπορείς να το αξιοποιήσεις όπως θες, να γράψεις ό, τι θες και να ξαναβρείς τον παλιό σου εαυτό. Γιατί αυτές τις μικρές ευκαιρίες που μας δίνονται πρέπει να τις αρπάζουμε για να βρίσκουμε λίγο χώρο και να στριμώχνουμε αυτό που μας αρέσει.

«Δεν είναι εποχή για ποίηση κι άλλα παρόμοια», λέει ο Εγγονόπουλος, έλα όμως που τώρα είναι η εποχή, στην πραγματικότητα, δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη.

 

Έχω γράψει ποιήματα
Έχω γράψει ποιήματα
Είναι μικρά
τα βήματα
μα δεν κωλώνω.

 

Γιατί μέσα από τη δημιουργία θα ζήσουμε, κι έχω μάλιστα την αίσθηση πως όλοι εδώ είμαστε έτοιμοι πια να δημιουργήσουμε κάτι μεγάλο, κάτι όμορφο, κάτι ξεχωριστό.

 

Εγώ τουλάχιστον το νιώθω ως ανάγκη.

 

Tης Τερέζας Μυτάκου