Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΕΙΔΗ ΠΡΟΙΚΟΣ (Σεντόνια, Παπλωματοθήκες, Νυφικά..)



         Λέγομαι  Έφη Βαρακλιώτου, είμαι φιλόλογος, καθηγήτρια στο 1ο Λύκειο και υπεύθυνη για τα φορέματα και την εμφάνιση των τελειοφοίτων του Ανατόλια την ημέρα της αποφοίτησής τους στο ανεπανάληπτο για τους ίδιους και τις ίδιες, για τους γονείς, τις γιαγιάδες και τους παππούδες, για τους φίλους και το pet τους Commencement.
       Κάθε χρόνο μου ανατίθεται ένα υπέροχο όσο και δύσκολο καθήκον: να μεταλαμπαδεύσω  γνώσεις αισθητικής, υψηλής ραπτικής, κομμωτικής, να προτείνω μακιγιάζ, μανικιούρ, πεντικιούρ, παπούτσια, αξεσουάρ και όλα αυτά με ένα ξερό πτυχίο φιλολογίας…
     Κάθε χρόνο κάνω την ίδια ενημέρωση, που θα διαβάσετε παρακάτω, προσπαθώντας να πείσω μαθητές και μαθήτριες ότι η μέρα του Commencement δεν είναι η στιγμή να αντικρύσουμε τα κάλλη τους σε πλήρη ανάπτυξη και φούντωμα - γιατί μαζί φουντώνω κι εγώ και οι συνάδελφοι , και είμαστε σε επικίνδυνη ηλικία για εμφράγματα και εγκεφαλικά. Μ’ ακούτε; Μπααα….
     Δεν θα υποχωρήσω και δεν θα παραιτηθώ: και από το Κοράκι τούτο θα τα ξαναπώ (και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τη μαθήτριά μου Γιώτα Μπερτσιμά για την ευγενική παραχώρηση της στήλης της και είθε οι θεοί της haute couture να την ανταμείψουν για την μεγαλοψυχία της), για να εξακριβώσω και μόνη μου πια τη δύναμη των ΜΜΕ για την οποία τόσα έχω διαβάσει στις εκθέσεις σας. Λοιπόν…

ΑΓΟΡΙΑ
1) Πρέπει να φορέσετε κοστούμι. Πρέπει να φορέσετε κοστούμι. Πρέπει να φορέσετε κοστούμι. Καλά; Μαύρο ή σκούρο μπλε. ΟΧΙ άσπρο, γαλάζιο, κίτρινο, κόκκινο, ροζ με πράσινα πουά…  Αυτά να τα βάλετε στον γάμο σας, αν θέλετε κι αν σας αφήσει η νύφη (μπααα…) ή στις Απόκριες, αφού αποφοιτήσετε όμως, καλά;  ΟΧΙ ριγέ: δεν ανήκετε σε φαμίλια της Μαφίας - κι αν ανήκετε δεν πρέπει να το ξέρει όλος ο κόσμος. Προτιμήστε μια στενή γραμμή στο κόψιμο του κοστουμιού (δεκαοκτώ χρονών είστε) - τα μπλέιζερ αφήστε τα για το reunion των πενήντα χρόνων.
2) Πρέπει να φορέσετε παπούτσια. Τα καλά σας παπούτσια. Αν τα καλά σας παπούτσια είναι τίποτα θεόρατα αθλητικά χρήσιμα και για γλάστρες, μην τα φορέσετε. Να βρείτε καλά παπούτσια. Ρωτήστε τον μπαμπά σας. Δανειστείτε. Αγοράστε. Μην κλέψετε (γενικότερα).
3) Πρέπει να φορέσετε γραβάτα - φαίνεται να σας αρέσει τα τελευταία χρόνια το παπιγιόν. Δεν ξέρω γιατί… Αν η γραβάτα σας δεν έχει πάνω της όλους τους ήρωες της Ντίσνεϋ, της Μάρβελ και της DC, θα εκτιμηθεί δεόντως (ένα εγκεφαλικό λιγότερο…)
4) Για να βάλετε γραβάτα καλό θα ήταν να φορέσετε πουκάμισο. Μονόχρωμο. ΟΧΙ φωσφοριζέ, ΟΧΙ χαβανέζικο, ΟΧΙ διαφανές, ΟΧΙ δεν ξέρω τι άλλο…
5) Να ξυριστείτε. Αν δεν θέλετε να ξυριστείτε, να κάνετε κάτι με τα μούσια σας, για να μην σας πλησιάζει ο κόσμος και σας ζητάει την ευλογία σας. Αμήν.
6) Να κάνετε κάτι και με τα μαλλιά σας - δεν ξέρω τι κάνετε τα αγόρια με τα μαλλιά σας. Τέλος πάντων, λουστείτε. Μην τα βάψετε σε κανένα χρώμα που δεν προβλέπεται από τα ανθρώπινα γονίδια.
Αυτά - νομίζω και ελπίζω…

ΚΟΡΙΤΣΙΑ

1) Και τώρα τα δύσκολα. Πρέπει  να φορέσετε φόρεμα. ΟΧΙ ένα δείγμα φορέματος. ΟΧΙ μια υποψία φορέματος. ΟΧΙ ένα σκίσιμο με λίγο φόρεμα. ΟΧΙ ένα μπούστο με κάτι σαν φόρεμα. Πρέπει να φορέσετε ένα φόρεμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας φέρει στο μυαλό την τηλεοπτική ατάκα «Ωραία σκέψη το ντύσιμό σου, χρυσή μου!».
2) Μήκος: το φόρεμά σας πρέπει να είναι μακρύ, τουλάχιστον κάτω από το γόνατο. Δεν μπορείτε να φορέσετε κάτι πάνω από το γόνατο και σε καμία περίπτωση μίνι. Η περίσταση απαιτεί βραδινό φόρεμα. _
3) Το χρώμα: άσπρο, μπεζ, ιβουάρ, λευκό του πάγου, όλες αυτές και οι παραπλήσιες αποχρώσεις είναι οι σωστές σύμφωνα με την παράδοση του Commencement. Τελευταία θέλετε να βάζετε και λίγο χρώμα: σε κορδέλες πάνω στο φόρεμα, στις τιράντες, με κάποιο κέντημα ή με ένθετες πέτρες. Προσέξτε γιατί λίγο χρώμα μου είπε ότι θα φορούσε και μία μαθήτριά μου πέρυσι («Όχι, καλέ κυρία, μια τόοοοση δα ζωνούλα σε αχνόοοοοο κοραλί θα βάλω, μην ανησυχείτε, θα είναι πολύ διακριτική!») και μου ήρθε με μια κατακόκκινη ζωνάρα σαν από συσκευασία δώρου και κάποιοι κακεντρεχείς της εύχονταν  «Καλά Χριστούγεννα!». Τα πολύ παλ χρώματα σε μικρή έκταση ή σε αξεσουάρ τα αντέχει η δόλια μας καρδιά.
4) Φόδρα και ανοίγματα / σκισίματα: αν το ύφασμα - καλοκαίρι γαρ - είναι διαφανές, να βάλετε φόδρα, δηλαδή σας παρακαλώ βάλτε φόδρα, γιατί όταν σας χτυπήσει από πίσω ο προβολέας του Macedonia, δεν θέλετε να αποκαλυφθεί ο πλούσιος εσωτερικός σας κόσμος. Και αν σώνει και καλά το φόρεμα πρέπει να είναι αυτοκόλλητο πάνω σας - να μην είναι !!! -  και πρέπει να έχει σκίσιμο μπροστά ή πλάι, για να μπορείτε να περπατήσετε σαν άνθρωποι και όχι σαν πιγκουΐνοι, το σκίσιμο φροντίστε να σταματά στο ύψος του γόνατου. Όχι πιο πάνω!!! (ο πλούσιος εσωτερικός κόσμος που λέγαμε…) Να θυμάστε ότι όλο και θα το σηκώσετε το φόρεμα, για να κατεβείτε τα σκαλιά, όλο και κανένα αεράκι θα φυσήξει κι αν σηκωθεί το φόρεμα, το εγκεφαλικό που γλυτώσαμε από τις γραβάτες των αγοριών, θα το πάθουμε εδώ και κρίμα δεν είναι; Ε;
5) Ντεκολτέ /Πλάτη: Τώρα αρχίζουν τα ακόμη πιο δύσκολα… Το ντεκολτέ παρακαλώ να αφήνει τα περισσότερα στη φαντασία, δεν είναι ανάγκη να είστε έτοιμες για μαστογραφία! Αν βάλετε strapless, φροντίστε να υποστηρίζεται σωστά και γερά, για να μην περάσετε όλο το βράδυ ανεβάζοντάς το και με το φόβο «ωχ, γλιστράει, γιατί με κοιτάνε όλοι, αμάν γλίστρησε!». Η πλάτη, αχ η πλάτη, του φορέματος να σταματά εκεί που βρίσκεται η μέση σας και όχι η λεκάνη σας ή να μην πω τι άλλο! Καλάααα;
6) Αφαλός / Κοιλιά: δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έπρεπε να προσέξω κάτι τέτοιο! Δεν είστε χανούμισσες του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Μας αφήνει παγερά αδιάφορους  αυτό το σημείο του σώματός σας. Να το κρύψετε. Θα κρυώσετε.
7) Εσώρουχα. Να βάλετε. Μπεζ. Μόνο. Να βάλετε.

8) Παπούτσια: σας έχει πιάσει μια τρέλα με τα πολύποντα. Αν μπορείτε να τα υποστηρίξετε, να τα αντέξετε, τι να σας πω, βάλτε τα! Δικά σας τα πόδια, δικές σας και οι φουσκάλες… Όσο για το σχέδιο ή για το χρώμα φροντίστε να είναι καλόγουστα (δεν θα τραγουδήσετε πρώτο όνομα στα μπουζούκια). Συμβουλή 1η: καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας ένα ζευγάρι ολιγόποντα ή φλατ για το τέλος της βραδιάς. Συμβουλή 2η: φροντίστε μήκος φορέματος και ύψος παπουτσιού να είναι ταιριαστά. Συμβουλή 3η: φορέστε τα παπούτσια, αν είναι καινούρια, οπωσδήποτε κάμποσες φορές πριν, για να ανοίξουν και να τα συνηθίσετε.
9) Λοιπά αξεσουάρ: η Άρτα και τα Γιάννενα είναι δύο πανέμορφες ελληνικές πόλεις, αλλά κακοί χαρακτηρισμοί όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα των αξεσουάρ. Λίγα και καλά. Στα χεράκια ή στο λαιμό ή στα αυτιά. Όχι όλα μαζί! Δεν πρέπει να σας ακούμε να έρχεστε από ένα χιλιόμετρο μακριά.
10) Μαλλιά / Μακιγιάζ: να τα φτιάξετε, δε λέω, αλλά είστε δεκαοκτώ χρονών και δεν είναι η μέρα του γάμου σας! Τι φτιάχνετε κοτσομπανάνες, μπούκλες, σινιόν και καλά ατημέλητα; Βάζετε τόση λακ, που θα θεωρηθείτε υπεύθυνες για την τρύπα του όζοντος πάνω από τη Θεσσαλονίκη!  Ήρεμααα! Απλά πράγματα… Ζεν κατάσταση… Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι θα είστε  από τις επτά το απόγευμα μέχρι τις επτά το άλλο πρωί με αυτά τα ρούχα και μαλλιά. Μην δυσκολεύετε τον εαυτό σας. Απλότητα. Και όλα αυτά ισχύουν και για το μακιγιάζ. Δεν παίζετε σε γιαπωνέζικο θέατρο. Θα αποφοιτήσετε μέσα στο καλοκαίρι, θα έχει ζέστη, ε, να μην τρέχει το πρόσωπο στο φόρεμα!  Και να σας αναγνωρίζουμε! Διάλογοι,  όπως «-Ποια είσαι συ, καλέ; - Η Μαιρούλα, κυρία!  - Ποια Μαιρούλα; - Από τη Θεωρητική! - Αχ, δεν σε γνώρισα, δέκα χρόνια μεγαλύτερη δείχνεις! Φτου σου, κοριτσάκι μου, μπράβο!» δεν είναι ωραίοι…

10+1: Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να σκεφτείτε και να αποφασίσετε με βάση την ηλικία σας (που είναι μικρή), τη στιγμή (που είναι σοβαρή και μοναδική), την ατμόσφαιρα (που είναι συγκινητική) και όχι με βάση μια φαντασιακή συγκρότηση του εαυτού (35άρα στα μπουζούκια ξεσαλώνοντας). Βασιστείτε στη διακριτικότητα και στην απλότητα, επενδύστε στην ομορφιά της ηλικίας σας και σεβαστείτε ένα γεγονός, το οποίο σηματοδοτεί την αρχή μιας καινούριας  περιόδου της ζωής σας.

Καλή επιτυχία στις εξετάσεις σας και ραντεβού τον Ιούνιο!


Της πολυαγαπημένης μας καθηγήτριας
Έφης Βαρακλιώτου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου