Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ. ΚΡΑΖΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ.

Κάποιοι από εσάς ενδεχομένως έχετε ακούσει αυτό το όνομα. Κάποιοι άλλοι δεν έχετε ιδέα περί τίνος πρόκειται, και κάποιους άλλους σας αφήνει παγερά αδιάφορους. Το κείμενο αυτό κάνει μία διευκρίνιση για το Κοράκι. Το Κοράκι είναι μία εφημερίδα, ενδοσχολική, η οποία ευελπιστούμε πως μπορεί να επεκταθεί και εκτός των συνόρων του σχολείου. Πρόκειται στην ουσία για μία πρωτοβουλία της οποίας ηγήθηκε πέρυσι ο Κωσταντίνος Ζβες με τον Αλέξανδρο Γκορόπουλο και φέτος μετά την αποφοίτησή τους, η φετινή Τρίτη λυκείου ανέλαβε τα ηνία. Νιώθω την ανάγκη να αναφέρω τα ονόματά τους μόνο και μόνο από ηθικό χρέος για τη δημιουργία αυτής της εφημερίδας. Τίποτα παραπάνω, και τίποτα λιγότερο.
Είμαι σίγουρος πως, αν όχι όλοι, ένα τεράστιο μέρος από εσάς προβληματίζεται για διάφορα θέματα. Σκέφτεστε διάφορα πράγματα, στοχάζεστε κι όλας, και αναρωτιέστε αν είστε οι μόνοι. Απαντώ λοιπόν πως δεν είστε μόνοι, δεν είστε οι μόνοι. Το Κοράκι κατά βάση δίνει την ευκαιρία σε οποιαδήποτε σκέψη σας και οποιονδήποτε προβληματισμό σας να ακουστεί, και να γίνει έναυσμα και αφορμή προβληματισμού. Προφανώς, δεν πρόκειται για κάτι το υποχρεωτικό, και θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει ουδενός τύπου υποχρέωση σ’αυτή την εφημερίδα. Εάν το δείτε σαν υποχρέωση, ξοδεύετε άδικα το μεράκι σας. «Το Κοράκι» απέχει πολύ από το μάθημα της έκθεσης. Η κάθε υποχρέωση σκοτώνει την κάθε μικρή δική σου σκέψη, που πίστεψέ με υπάρχουν άτομα εκεί έξω που θέλουν να την ακούσουν. Τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Οποιοσδήποτε είναι απόλυτα ελεύθερος και καλοδεχούμενος να γράψει και να προβληματιστεί για οτιδήποτε αυτός επιθυμεί, και να προβληματιστούμε κι εμείς μαζί του. Το λέει και το λογότυπο. ‘Κράζει ελεύθερα’, στα λογικά πάντα πλαίσια της μαθητικής κοινωνίας στην οποία ζούμε και συνυπάρχουμε καθημερινά.
Αυτή λοιπόν, η μαθητική κοινωνία σφύζει από ζωή και ενέργεια. Ο ρόλος του Κόρακος είναι να αποτυπώσει αυτή τη ζωηράδα, και να αποδείξει πως αυτή η μαθητική γενιά έχει κάτι να πει και κάτι να δώσει. Και σε τι ‘θέματα’ γράφουμε; Σε οτιδήποτε πέραν του τετριμμένου και του ανουσιώδους, καθώς γύρω μας επικρατεί το συνηθισμένο και είμαι σίγουρος πως όλοι σας έχετε βαρεθεί να βλέπετε τα ίδια και τα ίδια. Το Κοράκι προσπαθεί να δείξει τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα των σκέψεων του καθενός.
Και καθώς ανέφερα πολύ τον προβληματισμό και το πρόβλημα, για να μη δημιουργήσω και κανένα πρόβλημα θέλω να ξεκαθαρίσω πως κανένα από τα κείμενα δε χρειάζεται να είναι «βαθύ», «λόγιο», και κανένας επίδοξος συντάκτης δεν πρέπει να έχει στο μυαλό του τους βαθμούς της έκθεσής του. Κανένας εδώ δεν είναι Καζαντζάκης, τουλάχιστον ακόμα. Και το σημαντικότερο είναι πως βάση αυτής της εφημερίδας είναι όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές, και χωρίς αυτούς δε γίνεται να υπάρξει. Και με το να γράφει κάποιος τις σκέψεις του δεν εκτίθεται, δεν βγάζει τα άπλυτα του στη φόρα. Παρ’όλα αυτά, η ελευθερία του τύπου δέχεται και σέβεται την ανωνυμία, αν κάποιος την επιθυμεί, και το Κοράκι είναι απόλυτα εχέμυθο και ταυτόχρονα απόλυτα ανοιχτό σε οτιδήποτε.
Για περαιτέρω πληροφορίες, ψάξτε να με βρείτε, και η συνέχεια στα φύλλα.   korakiservetas2013@gmail.com


του Βασίλη Σερβετά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου