Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ. ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


 Η ιστορία μας έχει διδάξει πως οι κάτοικοι που ζούνε σε περιοχές πλούσιες σε ορυκτό πλούτο θα πρέπει να αισθάνονται μάλλον άτυχοι. Έτσι ήρθε και η σειρά ελληνικών περιοχών που είναι πλούσιες σε μεταλλεύματα χρυσού να εισέλθουν σε μια πολυετή διαδικασία αγώνων και αντιστάσεων με αβέβαια ακόμη έκβαση.               
Διαδηλωτές ενάντια στα μεταλλεία χρυσού
 Σ’ αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στην περίπτωση των Σκουριών Χαλκιδικής χωρίς βέβαια να ξεχνάμε τις περιπτώσεις του Περάματος Έβρου αλλά και τα Κρούσια του Κιλκίς που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα.




 Στην βόρεια Χαλκιδική, λοιπόν, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες σε πολύ πρώιμα στάδια για την εξόρυξη χρυσού. Πρόκειται για επιφανειακή εξόρυξη σε αντίθεση με την υπόγεια και πολύ μικρότερης σε μέγεθος που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή. Οι κάτοικοι της περιοχής όμως, και όχι μόνο, δεν είναι διατεθειμένοι να ξεπουλήσουν τα δάση και τα νερά της. Επιστήμονες τονίζουν πως τα αρχέγονα δάση της περιοχής δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση τους σε περίπτωση που θα κοπούν για να πραγματοποιηθούν τα μεταλλεία χρυσού. Οι κάτοικοι πιστεύουν πως κάθε απόφαση που θα ληφθεί τώρα θα επηρεάσει άμεσα τις επόμενες γενιές. Απέναντι τους δεν έχουν όμως μόνο την εταιρία, απέναντι τους βρίσκεται το κράτος και η αστυνομία. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου ένα τέτοιο μεταλλευτικό σχέδιο γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί με τέτοιο τρόπο. Ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της Ρόσια Μοντάνα στην Ρουμανία. Και εκεί η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης της τοπικής κοινωνίας. Και εκεί πρόκειται για επιφανειακή εξόρυξη. Και εκεί το κοίτασμα ανήκει σε καναδική εταιρία. Εκεί όμως το κράτος συζητά με τους κατοίκους της περιοχής σε αντίθεση με το ελληνικό κράτος που έχει ορίσει ως  «συνομιλητές» με την κοινωνία τα Μ.Α.Τ.
Δασική έκταση της περιοχής
  
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
 
Το Δεκέμβριο του 2003 πραγματοποιήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα. Η εταιρία ΤVX HELLAS  που είχε αναλάβει την εξόρυξη χρυσού κήρυξε πτώχευση και έτσι η έκταση των 317.000 στρεμμάτων πέρασε στα χέρια του ελληνικού δημοσίου. Τότε το ελληνικό δημόσιο, με απόφαση του κ. Πάχτα, τότε υπουργού και νυν δημάρχου της συγκεκριμένης περιοχής της Χαλκιδικής, χωρίς να γίνει δημόσιος διαγωνισμός, όπως ορίζει το ευρωπαϊκό δίκαιο, πούλησε στην εξευτελιστική αξία των 11εκατ. Ευρώ το σύνολο της έκτασης στην εταιρία HELLAS GOLD. Σε μια εταιρία που ιδρύθηκε την προηγούμενη μέρα με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ. Πρόκειται για σκάνδαλο καθώς το σύνολο της έκτασης και τα κοιτάσματα που περιέχει κοστολογούνται στα 22δις ευρώ. Σήμερα η εταιρία ανήκει στην καναδική εταιρία ΕL DORADO GOLD κατά 95% και το υπόλοιπο 5% στην εταιρία ΑΚΤΩΡ του ομίλου Μπόμπολα. Όπως γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν η ελληνική κοινωνία από οικονομικής πλευράς δεν έχει να κερδίσει κάτι καθώς το κοίτασμα ανήκει εξ’ ολοκλήρου σε αυτές τις εταιρίες και τα κέρδη τους από την εξόρυξη δεν φορολογούνται σύμφωνα με τον μεταλλευτικό κώδικα που ισχύει στην Ελλάδα από την εποχή της χούντας. Άρα τα κέρδη που θα έρθουν με την εξόρυξη για το ελληνικό κράτος και τα ταμεία του ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΑ.

 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
 
Το χωριό της Μεγάλης Παναγίας
(περίπου 750 μέτρα διάμετρος)
Φωτογραφία από μακέτα
Όταν μιλάμε για επιφανειακή εξόρυξη τι εννοούμε ακριβώς; Τα βουνά και τα δάση θα καταστραφούν. Η αρχική εκτίμηση αναφέρει πως θα  κατασκευαστεί κρατήρας με διάμετρο 750 μέτρα και βάθος 220 μέτρα, δηλαδή μιλάμε για μέγεθος ίδιο με αυτό της Μεγάλης Παναγίας.  Επίσης θα δημιουργηθούν αρκετά μεγάλες λίμνες λυμάτων τα οποία ως επί το πλείστον θα είναι τοξικά. Υπολογίζεται πως 24.000 τόνοι τοξικά απόβλητα θα παράγονται σε καθημερινή βάση. Τα τοξικά λύματα είναι πολύ επικίνδυνα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε Αρσένιο. Σε κάποιο, αρκετά πιθανό όπως έχει διδάξει η ιστορία, ατύχημα σε αυτές τις λυματολίμνες, τα τοξικά απόβλητα δεν είναι εύκολο να συγκρατηθούν, είναι μεγάλη η πιθανότητα να καταλήξουν στην θάλασσα, στα δάση αλλά και στα χωριά της περιοχής. Από τέτοιες καταστροφές έχουν πληγεί πολλά μέρη του πλανήτη καθώς οι απανταχού εταιρίες εξόρυξης μετά το πέρας των εργασιών τους εγκαταλείπουν αυτές τις λίμνες λυμάτων. Ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει το μέγεθος της καταστροφής που πρόκειται να συντελεσθεί. Για την εξόρυξη χρυσού πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κυάνιο. Το κυάνιο είναι μια εξαιρετικά τοξική ουσία που χρησιμοποιείται κατά κόρον στη διαδικασία ανάληψης χρυσού. Βέβαια υπάρχουν και άλλες μέθοδοι εξόρυξης αλλά πρόκειται για την οικονομικότερη για την εταιρία, για τους κατοίκους και το περιβάλλον η πλέον τοξική.
 
«ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
 
Όταν γίνεται κάποια συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα κάποιοι θα σταθούν στην οικονομική κατάσταση της χώρας και την ανάγκη που υπάρχει για ανάπτυξη. Στην Χαλκιδική λοιπόν, και με αφορμή το θέμα των μεταλλείων, εύλογα προκύπτουν κάποια ερωτήματα όσον αφορά αυτή την πολυπόθητη ανάπτυξη. Για ποιον θα έρθει η ανάπτυξη;
Για την εταιρία ή για την τοπική κοινωνία, αλλά και γενικότερα ως κοινωνία μέχρι ποιο σημείο με πρόσχημα την οικονομική κρίση θα ανεχθούν οι άνθρωποι την υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης;

Όπως προαναφέρθηκε, εκτός από τα μηδενικά κέρδη που θα έχει το Ελληνικό κράτος, μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν δεν αποτελούν σημαντικό κίνητρο για να πραγματοποιηθεί η  εξόρυξη. Και αυτό διότι πρόκειται για μια περιοχή με έντονη οικονομική δραστηριότητα στον τουρισμό, στον αγροτικό τομέα (109.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων), στην αλιεία και στην μελισσοκομία (το 10% της εγχώριας παραγωγής). Αν τυχόν γίνουν τα μεταλλεία  χρυσού αυτόματα σχεδόν όλες οι παραπάνω δραστηριότητες θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλα προβλήματα και πιθανώς και την ανεργία, και οι άνθρωποι που εργάζονται σ’ αυτούς τους κλάδους είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που θα δουλεύουν στα μεταλλεία. Επίσης, οι θέσεις εργασίες θα διαρκέσουν  όσο διάστημα θα πραγματοποιείται η εξόρυξη χρυσού (δηλαδή 8-10 χρόνια) και μετά πάλι στην ανεργία.
Η ζημία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το όφελος.
 Το κόστος που θα έχει για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία δεν αντισταθμίζεται με κέρδη και χρήματα. Πάνω από τα νούμερα είναι οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ και η υγεία τους.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ

Για αυτούς τους λόγους αντιδρούμε στο μεταλλευτικό σχέδιο, γιατί υποστηρίζουμε ότι η επένδυση θα προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημία στο περιβάλλον με τα οφέλη να είναι εμφανώς λιγότερα από τις απώλειες.
Μαθητές και μαθήτριες ενάντια στα μεταλλεία
χρυσού
 Δεν μας φοβίζουν οι «φύλακες της ανάπτυξης» τα Μ.Α.Τ., οι ασφαλίτες, κάποιοι χαφιέδες μεταλλωρύχοι εργαζόμενοι, που για κάποια ευρώ θα σκάβανε και τον ίδιο τους τον λάκκο. Λάθος:  αυτό κάνουν  ήδη.
Ο φόβος δεν θα νικήσει όσο επιμένουμε στην αλληλεγγύη. Είναι καθήκον όλων μας να σταθούμε δίπλα στους κατοίκους της Χαλκιδικής

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Του Κωνσταντίνου Πατρίκη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου